Tööalane läbipõlemine ja tööstress – kuidas ennetada ja toime tulla?

Me veedame töökohal enamasti umbes kolmandiku oma tööpäevast. Viimasel kahel ja poolel aastal, kui paljud meist on rohkem või vähem aega kodukontoris veetnud, võib töökohal oldud aeg pikemgi olla. Seepärast on praegusel ajal eriti oluline teada, kuidas ära tunda ja ennetada tööalast läbipõlemist ja kuidas sellega toime tulla.

Kuidas ära tunda tööalast läbipõlemist või tööstressi?
Meil kõigil on tööl kiiremaid ja pingelisemaid aegu. Kuid vahel juhtub, et tööülesandeid on kuhjunud niivõrd palju, et me ei suuda nendele töövälisel ajal mitte mõelda. Nii võib tekkida tunne, et peame kõik ülesanded ideaalselt ära tegema, aga ei tea, kuidas ja millal. Võime magada rahutult või ärgata hommikul sootuks tundega, et jaksa ega suuda voodist tõusta, sest ainuüksi mõte tööle minemisest tekitab negatiivseid emotsioone.

Tööalasel läbipõlemisel ega tööstressil pole ühte ja ainsat põhjust. Seda võib põhjustada näiteks ülal viidatud tööülesannete kuhjumine, töötempo, informatsiooni puudus või – vastupidi – küllus, paralleelsed tööülesanded, kolleegidevahelised pinged ja palju muud.

Nende põhjuste ühine nimetaja on aga pikka aega kestev väljakutseterohke või pingeline töökoormus. Lühiajaliselt on stressiolukord positiivne, et tulla toime suurema füüsilise pingutusega. Aga kui see kestab pikka aega või stressi põhjustaja jääb märkamatuks, saab stressiseisundist püsiv seisund, mis pärsib muid tegemisi-toimetamisi.

Tööalane läbipõlemine ja tööstress – mis vahe neil on?
Läbipõlemiseks peab MTÜ Peaasjad andmetel Maailma terviseorganisatsioon WHO sündroomi, mis tekib kroonilise tööga seotud stressi, mida ei ole edukalt maandatud, tagajärjel. Läbipõlemine on seega tööalane kurnatus, millest ei ole võimalik nädalavahetuse ega paarinädalase puhkusega taastada. Paljudel juhtudel on vajalik pikem paus, töökoormuse alandaminevõi ümberkorraldused töökeskkonnas ja -ülesannetes.

Tööstress tekib aga siis, kui tööalased väljakutsed on meie toimetulekuvõimalustest suuremad. Stressireaktsiooniga saab lühiajaliselt toime tulla, võttes kasvõi mõneks tunniks aja maha, liikuda värskes õhus, teha trenni või jagada muret kolleegiga. Pikaajalise tööstressi tagajärjel aga keha väsib ning tekivad vaimsed ja füüsilised tervisehäired. Need hakkavad endast märku andma väsimusena, millest pole võimalik ööunega välja puhata, unehäiretena või erinevate valudena.

Kuidas tööalase läbipõlemise ja tööstressiga toime tulla?
Ennetus on lihtsam kui ravimine – sama tõde kehtib nii tervise kui vaimse tervise kohta. Ennetamine ei ole raketiteadus, sest me tegelikult teame neid asju, aga kipume ometi unustama. Enda vaimse tervise hoidmiseks soovitab Tervise Arengu Instituut järgmist:
rääkige oma tunnetest
looge sotsiaalseid võrgustikke
hoolitsege oma keha tervise ja heaolu eest
toituge tervislikult

Kui kahtlustate endal tööstressi või läbipõlemist, otsige abi varakult. Viimsi Psühhaatriakliinik pakub võimalust tulla vaimse tervise õe vastuvõtule. Õde nõustab teid erinevate vaimse tervise probleemide osas. Vajadusel on tagatud ja psühholoogi ja psühhaatri vastuvõtu teenus.

Viimsi Psühhiaatriakliinik on erialaspetsialistide loodud mitmekülgseid teenuseid ja asjatundlikku abi pakkuv kliinik Viimsis. Oleme kogenud eksperdid nii söömishäirete kui liigsöömise ravimisel.